Wat is steigerhout?


Wat is steigerhout?


Steigerhout is meestal gemaakt van vurenhout met een originele afmeting van 32 x 200 mm. Het hout wordt veel gebruikt in de bouw. Steigerhouten planken zijn een trend vooral vanwege de robuuste uitstraling en de massieve dikte van het hout. Invloeden van regen, wind en zon geven het hout een uniek karakter. Steigerhouten tuin- en binnenmeubels zijn ecologische milieuvriendelijke producten.

Verschil tussen oud en nieuw steigerhout:
Oud steigerhout is gemaakt van gebruikte vurenhouten steigerplanken, het is vaak zo grijs omdat er bouwstoffen zoals cement in de planken trekt. Naast schades zoals schroefgaten, spijkergaten en zaagsporen vind je ook wel verfspatten en af en toe een licht vermolmde plek, daarnaast is natuurlijk de rode karakteristieke kleuring te ontdekken van het baksteenstuifsel van de steenzaag of slijper.
De planken zijn donkerder van kleur, robuuster en hebben sporen van hun vorige leven in de bouw.

Vers gezaagd nieuw steigerhout is Europees vurenhout, het heeft een lange vezel en is zeer taai maar wel zacht, lichter van kleur en strakker. Onbehandeld en na enkele maanden in weer en wind vergrijst de steigerplank, na ongeveer een half jaar krijgt ook nieuw steigerhout een donkere kleur. Maar het nieuwe steigerhout krijgt nooit het echte robuuste karakter als oud steigerhout. Het proces van vergrijzing tot volledig grijs duurt langer.
Steigerhout is meestal nog vochtig. De droogtijd voordat er mee gewerkt kan worden ligt rond de 6 tot
8 weken. Hoe droger de plank hoe minder dat het hout gaat werken. Wij gebruiken alleen droog steigerhout wat splintervrij wordt geschuurd. Wanneer het hout verwerkt wordt tot meubels kan dit bijna niet kaarsrecht of zonder oneffenheden gemaakt worden, dit is dan ook de charme en geeft het meubel karakter.
Onderhoud van steigerhout meubelen:

Hoe moet ik steigerhouten meubelen onderhouden? Kan ik mijn steigerhouten meubel onbehandeld buiten laten staan? Zijn steigerhouten meubels onderhoudsvrij?
Wij zeggen uit ervaring dat behandelen van steigerhout met steigerhout beits het meubel ten goede komt mits je het juiste middel op de juiste manier gebruikt.
Niet behandelen kan ook, maar als je het hout voedt middels de juiste behandeling en op de juiste wijze dan verlengt dat de levensduur.
Een fout die veel gemaakt wordt is behandeling van het hout met een lak of beits die niet vochtregulerend is. Als het meubel dan ook nog eens rondom behandeld wordt dan is dat vragen om problemen.
Do's

Steigerhout is een mooi product. Om het mooi te houden is goed onderhoud belangrijk.
Daarom een paar tips:

-Plaats jouw steigerhouten meubel of tuintafel niet op een vochtige plaats. Zet de tuinmeubels het liefst juist zo open mogelijk neer, zodat wind en zon het hout droog kunnen houden. Plaats het meubel iets van de grond, zodat de wind er doorheen kan. Je zult merken dat het buitenmeubilair hierdoor nog langer meegaat. Wij adviseren je graag bij de plaatsing van het meubilair.

-Het hout behandelen met blanke beits, white-wash beits of bijvoorbeeld een grey wash beits.
 Een waterdichte coating voor steigerhout is niet aan te raden. 
-Tevens gebruiken wij ook voor binnen droge steigerplanken, waarmee wij de werking van het hout in huis zoveel mogelijk beperken, kiervorming gaan wij hierdoor grotendeels tegen. Natuurlijk gaat het hier om een authentiek en natuurlijk materiaal, waardoor de werking van hout altijd aanwezig blijft.
-Plaats uw meubelen iets van de grond zodat optrekkend vocht de kwaliteit van uw meubelen minder snel aantast.
- Je kunt jouw steigerhouten meubelen natuurlijk ook een Maxworkz onderhoudsbeurt geven.
Maxworkz maakt de meubelen schoon, schuurt ze en zet ze vervolgens weer in de beits, zodat je er weer volop van kan gaan genieten. Door de onderhoudsbeurt verleng je tevens de levensduur van de steigerhouten meubel.
Voor meer info of een vrijblijvende prijsopgave neem dan contact met ons op.
Don'ts
-Goedkope meubelen kopen die slecht zijn gemonteerd en/of gemaakt zijn van kwalitatief slecht hout.

-De steigerhout meubelen plaatsen op balkon of terras waar het water niet kan weglopen.
-In de winter een zeil spannen over de meubels zonder dat daar lucht bij kan komen. Dit wordt een vochtige broeiplek.

-Het meubel volledig behandelen met een niet regulerende lak of beits.